Fordobling af bøder i arbejdsmiljøsager
Pressemeddelelse fra Arbejdstilsynet 14.01.2000


Fremover bliver det dobbelt så dyrt at overtræde arbejdsmiljøreglerne. Det er konsekvensen af to principielle højesteretsdomme, der endvidere slår fast, at bøden skal forhøjes yderligere, hvis der er skærpende omstændigheder, fx fare for de ansatte eller økonomisk vinding for virksomheden.

Siden 1980’erne har en “standardbøde” i typiske sager på arbejdsmiljøområdet været på 10.000 kr. Højesteret har imidlertid i november 1999 i to straffesager hævet bødeniveauet til 20.000 kr. Det får i første omgang betydning for de mere end 200 sager, der har været stillet i bero, mens man afventede Højesterets dom.

En anden konsekvens af Højesteretsdommene er, at man kan forvente, at standardbøden fremover vil blive hævet med 5.000 kr. for hver enkelt skærpende omstændighed. Det kan fx være tilfældet, hvis der er sket skade på liv eller helbred, hvis der tidligere er givet påbud om samme eller en tilsvarende lovovertrædelse eller hvis virksomheden har opnået en økonomisk fordel ved at overtræde reglerne.

– Arbejdstilsynet er meget tilfreds med, at Højesteret ser med så stor alvor på overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen, siger direktør Jens Jensen, Arbejdstilsynet. – Det er et klart og vigtigt signal om, at bøderne skal have en sådan størrelse, at det ikke kan betale sig at overtræde lovgivningen. Folketinget har ved flere lejligheder tilkendegivet, at bøderne skal være mærkbart større. Dét er det udgangspunkt, vi havde, da vi indstillede til en fordobling af bøderne i de typiske sager og til en yderligere skærpelse af bøderne i de sager, hvor der er skærpende omstændigheder, siger Jens Jensen, der forventer, at bødeniveauet får den tilsigtede forebyggende effekt, så virksomhederne bliver særligt opmærksomme på arbejdsmiljøproblemer, der kan medføre alvorlig fare for de ansatte, så antallet af arbejdsskader falder. – Vi forventer endvidere, at Højesteretsdommen vil få en afsmittende effekt i de sager, der ikke er typiske – det vil sige, at man vil kunne forvente en kraftig skærpelse af bøderne også i de meget små og de meget store sager, siger Jens Jensen.

To principielle sager
De to principielle sager var typiske. Den ene drejede sig om en industrivirksomhed, hvor en medarbejder kom til skade i en uafskærmet maskine. Den anden sag drejede sig om en byggevirksomhed, hvor arbejdet på et tag i 6-9 meters højde blev udført uden stillads. Overtrædelser af denne art er tidligere blevet “takseret” til 10.000 kr. Men Højesteret fulgte altså anklagemyndighedens påstand om en fordobling af standardbøden til 20.000 kr. Herudover forhøjede Højesteret bøden med 5.000 kr. i begge sager, fordi det var en skærpende omstændighed, at arbejdet indebar fare for de ansatte.

Baggrunden
Baggrunden for de stigende bøder er navnlig en ændring i arbejdsmiljøloven i 1997, der tilsigtede en mærkbar stigningen i bøderne. Landsretterne fordoblede herefter bøderne i en række sager, mens Vestre Landsret i to domme fra 1999 nøjedes med en forhøjelse på 50 pct. Anklagemyndigheden ankede Vestre Landsrets domme til Højesteret, der altså nu har skærpet bøderne.

Ændringerne i arbejdsmiljøloven
Folketinget har i 1990’erne gennemført flere lovændringer med det formål at skærpe straffen for overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen. I 1990 indførtes således fængsel i indtil ét år i strafferammen. Desuden ønskede Folketinget at hæve det generelle bødeniveau, så bøderne blev mærkbare. I 1992 indførtes fængsel i indtil to år under skærpede omstændigheder, bl.a. fordi Folketinget stadig ikke fandt bødeniveauet tilfredsstillende.

Siden strafferammen blev udvidet i 1990, er der sket en svag stigning i det gennemsnitlige bødeniveau fra ca. 11.000 kr. i 1990 til lidt over 14.000 kr. i 1994.

Folketinget vedtog herefter i 1997 en ændring af arbejdsmiljøloven, hvor formålet endnu en gang var at hæve bødeniveauet. Lovændringen tilsigter, at stigningen i bødestørrelserne skal være mærkbart større end den, der blev resultatet af de tidligere lovændringer.

Kontaktperson
Vicedirektør H. Elo Petersen, tlf. 39 15 24 12 Kontorchef Charlotte Skjoldager, tlf. 39 15 23 52