Arbejdstilsynet offentliggør praksis
Pressemeddelelse fra Arbejdstilsynet 09.03.2000


Alvorlige arbejdsulykker skyldes ofte grove overtrædelser af velkendte arbejdsmiljøregler. Arbejdstilsynet offentliggør derfor nu en række eksempler på områder, hvor virksomhederne kan forvente at blive meldt til politiet.

Der sker stadig alt for mange arbejdsulykker. I 1998 blev der anmeldt 48.373 arbejdsulykker, hvoraf 78 var dødsulykker. Og antallet falder ikke.

Mange af skaderne skyldes, at der ikke træffes helt elementære sikkerhedsforanstaltninger i forhold til:

  • Ulykkesfare ved maskiner og andre tekniske hjælpemidler
  • Nedstyrtningsfare
  • Fare for sammenstyrtning og sammenskridning
  • Farlige stoffer og materialer
  • Børn og unges farlige arbejde.

– Vi ser de samme ulykker igen og igen, siger direktør Jens Jensen, Arbejdstilsynet. – Mange af ulykkerne kunne lige så godt være sket for 100 år siden, for de skyldes simpelthen, at helt elementære og velkendte sikkerhedsregler er blevet tilsidesat. Det er ikke acceptabelt.

– Derfor bruger Arbejdstilsynet det skrappeste af de midler, vi har, nemlig politianmeldelse, når vi konstaterer disse overtrædelser.

Arbejdstilsynet ønsker, at virksomhederne, herunder virksomhedsledere, arbejdsledere og medarbejdere, skal være mere agtpågivende over for de arbejdsskader, der sker på de traditionelt farlige områder.

– Derfor offentliggør vi nu en liste med en række eksempler på områder, hvor virksomhederne må forvente at blive meldt til politiet, siger Jens Jensen.

– Jeg forventer, at virksomhederne i langt højere grad vil forebygge ulykker på disse områder, når de ved, at overtrædelserne vil blive fulgt konsekvent op fra Arbejdstilsynets side. Sker det ikke, kan virksomhederne regne med at få store bøder.

– Virksomhederne kan selv gøre en indsats for at forebygge ulykkerne. De kan sætte fokus herpå i arbejdspladsvurderingen (APV), så de hele tiden har overblik over eventuelle risici. Samtidig skal de tage de nødvendige forholdsregler over for disse risici og sørge for god instruktion af de medarbejdere, der arbejder, hvor der er en risiko. Og så er det vigtigt, at sikkerhedsorganisation undersøger alle ulykker til bunds, og at virksomhederne lærer af begivenhederne, siger Jens Jensen.

 

Eksempler på, hvornår Arbejdstilsynet foretager politianmeldelse

Arbejdstilsynet foretager politianmeldelse, når følgende tre betingelser alle er opfyldt:  

  • Grov overtrædelse, hvor virksomheden har handlet uforsvarligt
  • Dokumenteret risiko for tilskadekomst eller sundhedsskadelig påvirkning
  • Overtrædelse af klare og velkendte regler eller praksis.

Beslutning om politianmeldelse vil altid bero på en vurdering af de konkrete omstændigheder i sagen, og politianmeldelse vil kun blive indgivet, hvis det vurderes, at der er tilstrækkelig dokumentation for overtrædelsen, og at betingelserne for straf i øvrigt er til stede.

Arbejdstilsynet foretager politianmeldelsen, men det er anklagemyndigheden, der beslutter, om der skal rejses tiltale, og det er domstolene, der tager stilling til spørgsmålet om skyld og straf.

Grove overtrædelser

Arbejdstilsynet indgiver kun politianmeldelse, når der konstateres grove overtrædelser, hvor virksomheden har handlet uforsvarligt.

Dokumenteret risiko for tilskadekomst eller sundhedsskadelig påvirkning

Hvis der er sket en alvorlig arbejdsulykke, eller der har været overhængende risiko herfor, taler det for, at Arbejdstilsynet vil indgive politianmeldelse.

Eksempler på alvorlige arbejdsulykker er dødsulykker og alvorlige skader på legemet, bl.a. mistede legemsdele, knoglebrud og andre skader, der medfører varig invaliditet.

Eksempler på sundhedsskadelige påvirkninger er påvirkninger, der kan medføre alvorlige arbejdsbetingede lidelser, fx hjerneskade, kræft, asbestose, forgiftninger og alvorlige allergier.

Overtrædelser af klare og velkendte regler eller praksis

Arbejdstilsynet indgiver kun politianmeldelse, hvis reglerne eller praksis er, eller bør være, klar og velkendt for virksomheden, eller handlingen har været så åbenbar farlig, at det bør være klart, at der er tale om en overtrædelse.

Det taler for politianmeldelse, at der er sket overtrædelse af  

  • en klar metoderegel
  • en forbuds- eller forsvarlighedsbestemmelse, hvor der er en betydelig fare
  • konkrete forhold, som Arbejdstilsynet i lignende tilfælde har reageret overfor med forbud, påbud eller rapport over væsentlige arbejdsmiljøproblemer (tilpasset tilsyn).

Kontaktperson
Direktør Jens Jensen, tlf. 39 15 24 01
Vicedirektør H. Elo Petersen, tlf. 39 15 24 12 eller
Kontorchef Charlotte Skjoldager, tlf. 39 15 23 52.